Gaf een normale Haflinger koe
destijds op haar gemak tweeduizend liter,
nu waggelt het dier loodzwaar op haar poten
bengelt de uier haast tot op de weidegrond,
dient Mozes gouden koe dagelijks meermaals
te worden gemolken teneinde
haar van negenduizend liter melk 's jaars
uit de spenen te verlossen,
quota moeten melk en zuivelbergen
nauwgezet in bedwang houden,
tenzij men de turbo koe
een borstverkleining laat aanmeten !
werd het haast onbehaarde zwijn
door zijn maker toebedacht
met een flinke portie intelligentie
en buiten zijn flaporen ,
met de meesten onder ons,
paarden en honden niet meegerekend,
op zijn gemak kan wedijveren,
nu volstaan zijn zestien tepels nauwelijks
om een reutel biggen liggend te zogen
die ei zo na
geplet worden onder 't gewicht
van de gekooide zeug,
om in laat me even raden over drie maanden
slachtrijp met een electrische tang bij de kop
te worden gevat uit een beestenwagen
en vooraleer het dier er erg in heeft,
schijtend en bloedend
in één vloeiende beweging van kop tot bilnaad
machinaal in twee spekhelften te worden gesplijt,
wie 't van binnenuit heeft gezien
of met rubberen laarzen in de blubber gestaan
neemt de benen of sluit zich aan bij Gaia
of moet warempel over stalen zenuwen beschikken,
alleen jammer ..
dat die speklappen zo lekker gebraden
knisperend op de bbq of in de pan
smelten in onze mond !
en bedenken dat die bonte verzameling
witte, zwarte of bruine wemelende
vers de vase wormen
al onze stinkende rotzooi kunnen opruimen,
naarstig als een wriemelende mierenhoop
zich onverstoord volvreten
zonder op de klok te kijken,
de vissen en vogels happen
er gretig naar vol verlangen
en laten onze goedgebakken ribbetjes
misprijzend links liggen,
klaargemaakt op grootmoeders wijze
met koreander, bieslook of ander turkse kruiden
luchtledig verpakt in een plastieken potje
onherkenbaar met 'n flinke portie béarnaise,
ge-etiketteerd met zoiets als ...
vers gevangen scampi's
uit de azuurblauwe zee eilanden
van de Filippijnen ...
zou ons dit niet verlossen
van de vlees honger of gewetensproblemen
wat maakt het allemaal uit ?
of smaakt U misschien 't verschil
tussen een diepgevroren oude knol
of 'n ezel uit Roemenie ...?