Men lijdt omdat
men niet
vrijwillig lijden
gaat.  Men
ontloopt het
lijden, en daardoor
houdt men het
lijden levend.


14.


Lijden
 
Het leeft,
het is niet
dood.
Het leeft.
Zolang het lijden
leeft, is
men niet dood
geweest.  Want
het lijden is
dood, nĂ  de
dood.
Het lijden
leidt naar
de dood.
Wie niet meer
kan lijden
gaat dood.
Men lijdt
tot men doodgaat.
Dan begint
het leven.
Het leven
belet het leven
door de angst
voor de dood.
 
 

15.

Onvermijdelijk

Door de angst
voor het
lijden.

De angst voor
het lijden
doet lijden.
Wij vermijden
het lijden waardoor
de ander lijdt.
Die, op zijn
beurt doet lijden,
omdat hij niet
vrijwillig
geleden heeft.
Wie niet
vrijwillig
lijdt kan
niet doodgaan,
hij blijft immer
sterven door
de blijvende
angst voor
de dood.
Het lichaam,
het aardse lichaam,
sterft.  Dat is
onvermijdelijk.  Maar,
hij die eigenlijk
dood moet gaan
blijft leven,
zodat hij
altijd moet
sterven.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reacties op dit gedicht
Jacky Van den Berghe vindt het leuk als je reageert op dit gedicht

Nog geen account bij Gedichten-Freaks?
Vul hieronder je gegevens in om te registreren en laat gelijk een reactie achter.
Je schrijversnaam
Wachtwoord
wachtwoord nogmaals
E-mailadres


Jacky Van den Berghe: Maandag, maart 05, 2012 01:35
Voor wervelende regenboog3:
... voor te nemen? Maar al of niet dreigend onheil dwingt ons daar soms toe! Wat dan weer het dreigend onheil tot een hoopvol heil maakt!
Heel hartelijk,
Jacky
Een blije nieuwe week gewenst, Wr!


Jacky Van den Berghe: Maandag, maart 05, 2012 01:31
Voor wervelende regenboog2:
...zij tot de overtuiging kwam dat zij ook kon sterven als het lichaam stierf. De misvatting dat de mens enkel zijn lichaam is!
Alle boeken die men kan lezen en dei ons zijn overgeleverd spreken over dezelfde dingen. Weliswaar met andere ''verhalen'' naar voor gebracht, maar indien me ze overdenkt en vergelijkt komen ze tenslotte allen op hetzelfde neer. Aan ons er voor open te staan, en er de moeite voor ...


Jacky Van den Berghe: Maandag, maart 05, 2012 01:21
Voor wervelende regenboog:
''Moest'' ervaren, dingen die de ziel moet ervaren om aan de incarnatie een eind te maken. Onze ziel moet blijkbaar bepaalde zaken leren, om de ziel tot haar ware gedaante terug te brengen. Dingen die zij blijkbaar was (is) afgevallen! Waarschijnlijk door de vereenzelviging met het materiele, die steeds maar totaler werd naarmate de mens evolueerde! De ziel die zich vereenzelvigde met een (het) lichaam, waardoor ...


Jacky Van den Berghe: Maandag, maart 05, 2012 01:09
Voor M-Rose3:
... aanvaarden.
Maar de incarnatie zou een zeer rechtvaardig gegeven zijn, wat ongeveer overeen komt met het Joodse (basis)gegeven dat alles tot de laatste jota moet vereffend worden.
Hartelijk groetje,
Jacky


Jacky Van den Berghe: Maandag, maart 05, 2012 01:05
Voor M-Rose2:
... de aangegeven mogelijkheden respecteren en een plaats geven. En er verder over nadenken, want de godsdiensten sluiten elkaar niet uit op dit gebied, wordt beweerd door deskundigen ter zake! Het lijken allemaal stukjes te zijn een puzzel (die wij blijkbaar moeten -terug- samenbrengen).
De dingen die bestaan hangen niet af van onze overtuiging, zoals de waarheid niet afhangt van wat wij (de mensen) als waarheid willen zien of ...


Jacky Van den Berghe: Maandag, maart 05, 2012 00:55
Voor M-Rose:
Wie dood is geweest komt terug in een andere gedaante, wil eigenlijk bedoelen in een gedaante met andere kwaliteiten, vergelijk Jezus die uit de dood is opgestaan.
Vooral Oosterse godsdiensten beweren dat we steeds terugkomen om de lessen te leren totdat wij het Nirwana waardig zijn.
Maar ik ben geen aanhanger van een godsdienst, daardoor kan het lijken of er tegenstrijdigheden zijn in wat ik schrijf, ik wil enkel ...


Jacky Van den Berghe: Maandag, maart 05, 2012 00:51
Voor M-Rose: Wie dood is gewest komt terug in een andere gedaante, wil eigenlijk bedoelen in een gedaante met andere kwaliteiten, vergelijk Jezus die uit de dood was opgestaan.
Vooral Oosterse godsdiensten beweren dat we steeds terugkomen om de lessen te leren totdat wij het Nirwana waardig zijn.
Maar ik ben gen aanhanger avn en godsdienst, daardoor kan het lijke of er tegenstrijdigheden zijn in wat ik schrijf, ik wil enkel elke aangegeven mogelijkheid ...


Jacky Van den Berghe: Maandag, maart 05, 2012 00:40
Voor De Paranoicus:
Zelfmoord is duidelijk het doel van je leven niet, Ayesha, tussen haakjes gelukkig maar.
Maar met hij die eigenlijk dood moet gaan, is het ik bedoeld. En die moet altijd sterven als meester om terug dienaar te worden, wat z''n eigenlijke plaats is in onze persoonlijkheid.
Waarom tot masochisme en niet tot absolute vredigheid?
Heel hartelijk,
Jacky


wervelende regenboog: Zondag, maart 04, 2012 22:08
als de ziel alles heeft ervaren wat het wilde ervaren hoeft men niet meer op aarde te incarneren, zo niet dan blijf je net zo lang terugkomen tot alle lessen zijn geleerd...dat heb ik ten minste begrepen uit diverse boeken die ik heb gelezen
h.gr. fijne week
wr


M-Rose: Zondag, maart 04, 2012 13:09
na de door = na de dood


jouw cyclussen bevatten eveneens veel tegenstrijdigheden-Gegroet


M-Rose: Zondag, maart 04, 2012 12:49
sequentie ja iedereen geeft daar zin eigen maatstaven aan - 13 wie dood is komt trg in een andere gedaante ik heb eens mensen gekend die overtuigd waren door een soort geloofsstrekking dat dit idd zo was na de door van die man stond er enkele weken een koe voor de deur met een plakaatje rond haar kop en de teksst erop was hier ben ik trg uw man - die madame heeft dat dier niet in huis genomen dus ze was ni meer overtuigt van die affaires waarin ze geloofde zeker ???


Over dit gedicht
Auteur:  Jacky Van den Berghe Abbo 1Abbo 2
Gecontroleerd door:  
Gepubliceerd op:  04 maart 2012
Thema's:
De gedichten die ingezonden zijn op de website van de Gedichten-Freaks en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de Gedichten-Freaks blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door Gedichten-Freaks zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.

© Gedichten-Freaks 2024, alle rechten voorbehouden.