De kweeperen rijpen geel
geurig zoet vult het huis
Jugendstil en groene kamer
Vanaf de muren glimlachen
de engelen met ogen blauw
de oven snort op honderd graden
de warmte spreidt een deken uit
kruidnagel, kaneel en wijn
suikers caremeliseren tijd
om lang te bewaren voor ons
Toelichting:
Ingrediënten voor 6 à 8 personen:
3 kg kweeperen
1,2 kg suiker
6 dl rode wijn
1 pijpje kaneel
3 kruidnagels
3 gepelde walnoten
Stappen:
Spoel de kweeperen onder koud stromend water en schik ze in een ovenschotel. Verdeel er de overige ingrediënten rond en zet gedurende 5 à 6 uur in een oven van 100° C. Draai de kweeperen om na drie uur. Snijd de kweeperen in twee en haal er de pitten uit. Schik ze op een dienschotel en lepel er het ingekookt kookvocht over. Serveer met wat slagroom en kruimel de walnoten eroverheen. Met vanille ijs is het ook erg lekker.
De gebraden kweeperen zijn nog een paar dagen te bewaren in de ijskast.